Nytt ledarskap ska få rätt på Boeing – VD tvingas lämna

Problemen med Boeing 737 MAX kostar nu Boeings VD Dennis Muilenburg jobbet och nu ska flygplanstillverkarens styrelseordförande ta över VD-posten från den 13 januari 2020.

Dagen innan julafton fick Boeings VD Dennis Muilenburg beskedet att han tvingas lämna posten som VD hos den amerikanske flygplanstillverkaren. Detta efter att Boeings styrelse tagit beslutet med motiveringen att ett byte i ledarskapet är nödvändigt för att kunderna ska återfå förtroendet för Boeing efter problemen med 737 MAX. Från den 13 januari kommer Boeings styrelseordförande David Calhoun att ta över VD-posten.

Förutom att ha förlorat förtroendet hos sina kunder har Boeing också tappat mycket anseende hos världens luftfartsmyndigheter efter att rapporter från tidigare Boeing-anställda blivit offentliga. Enligt en tidigare anställd har Boeing ignorerar säkerhetsfrågor när man byggde 737 MAX och ytterligare en källa säger att det finns ett kulturellt problem hos Boeing då man tar genvägar för att spara pengar vilket inneburit tillverkningsfel på flygplan.

När Dennis Muilenburg nu tvingas lämna sitt jobb på Boeing efter drygt 30 år hos tillverkaren kommer det dock inte gå någon vidare nöd på 55-åringen. Enligt CNN har Muilenburg rätt till en fallskärm på totalt 37 miljoner dollar och dessutom finns det ett pensionspaket på mer än 11 miljoner dollar för den nu tidigare Boeing VD:n. Muilenburg har även aktier värda 20 miljoner dollar som kan tas ut vilket totalt kan innebära en fallskärm på över en halv miljard kronor.

(Foto: Boeing)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.