Inga flyg från London till Sälen på grund av Regeringskansliet

Efter invigningen av Scandinavian Mountains Airport kommer det nu ett kraftigt bakslag för den nya flygplatsen då Regeringskansliet inte behandlat och godkänt ansökan från flygplatsen att fungera som gränsövergångsställe. Detta trots att kansliet fått in ansökan i mitten av augusti 2019 och den långa handläggningstiden innebär nu att flygplatsen utanför Sälen inte kan ta emot de första flygningarna från London då Storbritannien står utanför Schengen.

Invigningshelgen på Scandinavian Mountains Airport blev lyckad med många besökare, Dalarnas Landshövding Ylva Thörn, Trafikverkets Generaldirektör Lena Erixon och Försvarsminister Peter Hultqvist i spetsen. Efter lördagens invigning kunde trafiken startas upp under söndagen och totalt landade tre fullsatta flygplan under dagen från Malmö, Stockholm och Ängelholm Helsingborg flugna av BRA.

Den 28 december skulle även SAS dragit igång sin trafik till Scandinavian Mountains Airport med flygningar från London Heathrow. Detta kommer dock inte bli av då Scandinavian Mountains Airports ansökan om att fungera som gränsövergångsställe för avgångar och ankomster utanför Schengen inte behandlats och godkänts av Regeringskansliet.

Formellt är det Malung-Sälens kommun som står bakom ansökan om att flygplatsen ska fungera som gränsövergångsställe och de lämnade in ansökan i mitten av augusti 2019 men trots detta ska Regeringskansliet inte behandla frågan förrän den 15 januari 2020. Trots en väldigt lång handläggningstid finns det alltså inte möjlighet för flygningar utanför Schengen att trafikera Sälen vilket Scandinavian Mountains Airports VD Gunnar Lenman beklagar.

”I ett längre perspektiv är det här ingen stor sak, även om vi beklagar de som berörs. Självklart tycker vi också att Regeringskansliet borde hanterat kommunens ansökan tidigare och snabbare. Resvägen till oss via Oslo är det som gällt för våra engelska gäster hittills. Nu får dom fortsätta med det ett par veckor till innan rutten blir kortare och bättre”, säger Gunnar Lenman, vd på Scandinavian Mountains Airport.

Totalt påverkas tre till fem ankomster samt avgångar rörande London och det skall understrykas att detta endast gäller de flygningar som SAS planerar från London. Flygningarna från Köpenhamn och Aalborg påverkas inte och flyger enligt tidtabell från den 29 december. Just nu hoppas Scandinavian Mountains Airport på att flygningarna från London kan komma igång den 18 januari.

”Vi har byggt den här flygplatsen med ett långsiktigt perspektiv. Det här är givetvis inte vad vi tänkt oss, men vi kommer snart att kunna välkomna resenärer direkt från London till vår fina flygplats”, avslutar Gunnar Lenman.

(Foto: Scandinavian Mountains Airport)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.