BRA:s klimatarbete bärande för världens första grönt finansierade passagerarflygplan

De positiva miljöeffekterna av det senaste tillskottet till BRA:s flygplansflotta, en hyrd ATR 72–600 som landar hos bolaget idag, blir så betydande att finansieringen av flygplanet klassas som grön – den första någonsin för ett passagerarflygplan.

Företaget Avation har köpt en ATR 72-600 av flygplanstillverkaren ATR med finansiering via Deutsche Bank och det flygplanet har Avation nu hyrt ut till BRA som genom detta markerar starten på infasningen av fem nya ATR 72-600 fram till sommaren nästa år. Dessutom klassas finansieringen av ATR-flygplanet som grön vilket aldrig hänt för ett passagerarflygplan tidigare.

Med leveransen av ett nytt flygplan blir BRA genom sitt långsiktiga och strukturerade miljö- och klimatarbete som årligen granskas och certifieras av ISO14001, en bärande del i beviskedjan för klassificeringen av den gröna finansieringen. Reglerna för gröna lån samt finansiering har tagits fram av finansbranschen för att stötta gröna projekt som leder till klimat- och miljöförbättringar.

”Vi har som mål att ständigt minska vår miljöpåverkan. Att förnya vår flygplansflotta är en bärande del av vår strategi. Det är affärslogiskt för oss att välja det mest bränsle- och klimateffektiva flygplan som finns på marknaden”, säger Geir Stormorken, VD på BRA.

Den nya ATR 72-600 som BRA tog emot under torsdagen förra veckan blir bolagets elfte och har registreringen SE-MKL. SE-MKL leveransflögs från ATRs anläggningar i Toulouse till Ängelholms flygplats där BRA har sin underhållsbas för ATR-flygplan.

”Tack vare att vi tar denna nya ATR 72–600 i bruk kommer vi att minska våra utsläpp ytterligare och i jämförelse med ett flygplan som lämnar flottan innebär denna investering en minskning av utsläppen med ungefär 40 procent eller ungefär 7 000 ton CO2 per år”, avslutar Geir Stormorken.

(Foto: BRA)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.