Premiär för Scandinavian Mountains Airport

Idag, den 22 december, invigs Sveriges nyaste flygplats, Scandinavian Mountains Airport, utanför Sälen. Premiärflygningen med BRAs Avro RJ som ska inviga flygplatsen är en rotation från Malmö som senare ska följas av fler BRA-flygningar och SAS.

År 1999 invigdes Pajalas flygplats och det har alltså gått 20 år sedan en ny flygplats byggts i Sverige, men idag, den 22 december år 2019, landar det första flygplanet på Scandinavian Mountains Airport utanför Sälen. Flygplatsen, som ska locka fler turister till Dalarna och Sälen-Trysil-området kommer under sin första säsong att ha trafik både från BRA och SAS.

Flygplatsen invigdes redan under lördagen med bandklippning av bland annat Scandinavian Mountains Airports VD Gunnar Lenman och försvarsminister Peter Hultqvist.

Gunnar Lenman, VD Scandinavian Mountains Airport. Ylva Thörn, Landshövding Dalarnas län. Peter Hultqvist, försvarsminister. Peter Helander, Talesperson besöksnäringsfrågor Centerpartiet Lena Erixon, Generaldirektör Trafikverket. (Foto: Scandinavian Mountains Airport)

”Det är en stor dag för oss på Scandinavian Mountains Airport och i hela regionen. Vi har starkt tro på att flygplatsen kommer bli en av regionens viktigaste tillväxtmotorer. Redan i morgon, söndag (den 22 dec) kl. 08.45 står vi redo att ta emot det första flyget med gäster som ska fira jul i fjällen. Ett historiskt ögonblick för oss på flygplatsen och en milstolpe i Sälenfjällens och Trysils utveckling. Den här dagen har vi sett fram emot länge och det är väldigt roligt att vara igång”, sade Gunnar Lenman, VD på Scandinavian Mountains Airport under lördagens invigning.

Premiärturen, som kommer från Malmö, ska enligt tidtabellen landa klockan 08.45 på Scandinavian Mountains Airport. Under premiärdagen kommer även flygningar från Stockholm Bromma och Ängelholm Helsingborg att genomföras av BRA. Samtliga flygningar till Sälen den 22 december är fullbokade och jul- och nyårshelgen som helhet är välbokad. Även under sportloven i februari är många flygningar nästintill fullbokade och resten av vintersäsongen har ett gott bokningsläge.

Den första flygningen från huvudstaden kommer att landa på Sälens nya flygplats klockan 15.05 efter en flygtid på en timme och fem minuter. Därefter fortsätter flygplanet, en ATR 72, till Ängelholm Helsingborg med en flygtid på en timme och 20 minuter. Avgångstid från Ängelholm till Sälen är planerad till klockan 17.45 och efter ett upphåll i Sälen är ATR-flygplanet tillbaka på Bromma flygplats klockan 20.40. Därefter är premiärdagen för Scandinavian Mountains Airport över.

SAS inleder sin trafik till flygplatsen den 28 december med flygningar till Köpenhamn, Aalborg och London Heathrow med Airbus A320neo. Det blir två flygningar i veckan från Köpenhamn medan Aalborg och London får en avgång i veckan vardera till Scandinavian Mountains. Den 26 januari 2020 utökas trafiken på flygplatsen ytterligare då BRA börjar flyga till Göteborg och Växjö från Sälen.

Flygningar från Scandinavian Mountains Airport 2019/2020

DestinationFlygbolagFrekvensFlygplanstypFlygtid
AalborgSASsönAirbus A320neo1h 10min
GöteborgBRAsönATR 721h 15min
KöpenhamnSAStors, sönAirbus A320neo1h 20min
London (LHR)SASlörAirbus A320neo2h 20min
MalmöBRAsönAvro RJ1h 25min
Stockholm BrommaBRAtors, sönATR 721h 05min
VäxjöBRAsönATR 721h 20min
ÄngelholmBRAtors, sönATR 721h 20min

(Foto: Scandinavian Mountains Airport)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.