När kan Boeing 737 MAX flyga passagerare igen?

När Boeings 737 MAX ska återgå i trafik är i nuläget oklart och flygbolagen tänker olika. Icelandair planerar för en återkomst under maj 2020 medan Norwegian säljer biljetter på flygningar med MAX redan från den 29 mars 2020.

Den 12 mars belades Boeings 737 MAX-flygplan med ett världsomfattande flygförbud efter två dödsolyckor med den nya versionen av ikoniska Boeing 737. Sedan de båda krascherna har Boeing arbetat med en lösning på de problem som delvis orsakat krascherna, men det är fortfarande oklart när flygplanet kommer att kunna flyga med passagerare igen.

Icelandair, som tidigare varit relativt optimistiska kring när MAX-flygplanet kan återvända i trafik, räknar nu med att kunna sätta flygplanet i trafik först under maj-månad. På grund av detta har Icelandair flugit fem av sina sex Boeing 737 MAX till vinterförvaring på den spanska flygplatsen Lleida-Alguaire där även ett MAX-flygplan från Norwegian sedan några dagar tillbaka befinner sig i väntan på att få flyga passagerare igen.

Med övervintrade MAX-flygplan här och där är dock Norwegian något mer optimistiska kring när man kan sätta flygplanstypen i trafik igen. Från den 29 mars ska Boeing 737 MAX flyga på 42 linjer i Norwegians linjenät enligt check-in.dk. Det norska lågprisflygbolaget säger dock i en kommentar till den danska sajten att man givetvis väntar på ett godkännande från luftfartsmyndigheterna innan man tar MAX-flygplanet i trafik igen.

Om Boeing 737 MAX sätts i trafik i mars, maj eller vid någon annan tidpunkt återstår att se. Hur mycket skada Boeing och 737 MAX i sig tagit återstår också att se, men mycket talar för att resenärer och flygbolaget tappat förtroende för både Boeing, amerikanska FAA och flygplanstypen i fråga.

(Foto: Boeing)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.