Bantad kompensation till Norrlandsflygplatser klar

Till en början skulle 120 miljoner kronor årligen från staten delas ut till landets regionala flygplatser som kunde påvisa att man drabbats negativt av flygskatten. Detta är dock nerbantat rejält när nu elva flygplatser får 66,9 miljoner kronor för två år.

När flygskatten infördes den 1 april år 2018 krävde flygplatser i främst Norrland att man skulle få kompensation från staten på grund av det uteblivna flygandet som man räknade med som en konsekvens av skatten. Inledningsvis var det tänkt att 120 miljoner kronor årligen skulle delas ut, men sedan flygskatten införts har inga pengar betalats ut.

Organisationen Svenska Regionala Flygplatser som företräder 34 flygplatser i landet, hade inga större förhoppningar om att få några pengar överhuvudtaget utbetalada under 2019 heller. Nu, strax innan jul, har det dock beslutats att 66,9 miljoner kronor ska betalas ut till elva flygplatser i Norrland som kompensation för en minskad flygtrafik under två år. Detta efter att Trafikverket fått i uppdrag av riksdagen att utvärdera och utbetala kompensationen.

”Att nu kompensationspengarna till slut betalas ut kanske ska ses som ett gott tecken på att staten sakteliga börjar ta till sig av all fakta och allt det underlag som regeringskansliet har fått in”, skriver Peter Larsson VD på Svenska Regionala Flygplatser i en kommentar om beskedet att det sker en kompensationsbetalning.

Vad som dock väcker kritik är att det endast är flygplatser i Norrland som får kompensationen för ett minskat flygande på grund av flygskatten från staten. Flygplatserna i norra Sverige är särskilt utsatta, men även flygplatser i södra Sverige har känt av flygskatten och drabbats av minskad samt borttagen flygtrafik.

Svenska Regionala Flygplatser ställer sig också frågande kring om utbetalning på 66,9 miljoner kronor endast är en engångsbetalning eller om utbetalningen nu är början på en annan syn på flyg och flygplatser hos regeringen.

(Foto: Lrs1572)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.