Ryanair behåller en spansk bas – Brexit och MAX stänger tre

Efter en facklig förhandling där de anställda gått med på att byta kontrakt har Ryanair bestämt sig för att behålla sin bas i spanska Girona utanför Barcelona. Samtidigt bekräftar man att bolagets övriga tre spanska baser stängs ner.

Ryanair har bestämt sig för att behålla sin bas på Gironas flygplats utanför Barcelona efter att ha kommit överens med sina anställda på den spanska basen som innebär att anställningsavtalen förändras från ”permanent fasta” till ”okontinuerligt fasta” avtal.

De Ryanair-anställda på Gironas flygplats fick enligt USOC välja mellan att skriva på de nya avtalen eller att det irländska flygbolaget lade ner basen. Enligt flera uppgifter innehåller de nya anställningsavtalen missbruk av klausuler från Ryanairs sida då de bland annat inte tar hänsyn till de anställdas senioritet.

Ryanair meddelar i samband med beslutet att behålla sin bas på Gironas flygplats att den planerade nedläggningen av baserna på Kanarieöarna, Gran Canaria, Lanzarote och Teneriffa Syd kommer att fortgå. Det innebär att man från den 8 januari 2020 flyttar nio Boeing 737-800 från Kanarieöarna, vilket enligt flygbolaget dock inte kommer att påverka bolagets flyglinjer till och från ögruppen som ska hållas intakt.

Orsakerna till stängningen av baserna på Kanarieöarna är enligt Ryanair osäkerheten kring Brexit, förseningen av leveranser av Boeing 737 MAX på grund av flygförbudet på typen och fallande vinster. Problemen med Boeing 737 MAX nämndes också som orsak till att Ryanair lägger ner sin bas på Stockholm Skavstas flygplats under nästa år.

(Foto: Adrian Pingstone)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.