Europeiskt flygbolag i kris – stat ska gå in med 157 miljoner euro

2019 har varit ett tufft år för många flygbolag och så även för rumänska TAROM som går mot en förlust på 40 miljoner euro för året. Den rumänska staten planerar på grund av detta ett statsstöd på totalt 157 miljoner euro till TAROM.

När året ska summeras så visar det på ett ekonomiskt tufft år för det rumänska flygbolaget TAROM med bas i Bukarest. En ekonomisk förlust på 40 miljoner euro är att vänta för flygbolaget som kämpat med ekonomi och drift under flera år. På grund av den stora förlusten vill den rumänska staten nu rädda flygbolaget genom ekonomiskt stöd och väntar nu på ett godkännande från EU-kommissionen i frågan.

Totalt rör sig det ekonomiska stödet om 157 miljoner euro där 47 miljoner ska överföras direkt till flygbolaget som ett nödlån. Övriga miljoner ska sedan implementeras som en rekonstrueringsplan som i slutändan ska återföras till den rumänska staten. 

Den rumänska transportministern, Lucian Bode, skyller situationen som TAROM hamnat i på den tidigare ledningen i flygbolag där en rekonstrueringsplan bland annat inneburit att fler varit anställda än tidigare, 1 900 jämfört med 1 700. Ytterligare ett beslut som Bode nu i ifrågasätter är att den tidigare VD Madalina Mezei under sin första dag som VD på TAROM slöt ett avtal med ATR om nya flygplan utan att ha nödvändig bakgrundsinformation.

(Foto: tjdarmstadt)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.