Utsläppen från din flygresa har halverats

Enligt statistik från International Air Transport Association, IATA, har utsläppen per passagerare inom flyget mer än halverats sedan år 1990 vilket bland annat kan tillskrivas bränsleeffektivare flygplan.

IATA har publicerat statistik som visar att utsläppen per flygpassagerare har minskat med mer än 50 procent sedan år 1990. Detta kan tillskrivas bränsleeffektivare flygplan som under de senaste tio åren årligen förbättrats med 2,3 procent vilket är 0,8 procent bättre än det uppsatta årliga målet. Även en ökad effektivitet i luften och i operationella led är faktorer som kraftigt minskat utsläppen per passagerare.

”Att halvera utsläppen per flygpassagerare är en fantastisk bedrift genom teknisk expertis och innovation inom flygindustrin, men vi har högre ambitioner. Från år 2020 kommer vi minska nettoutsläppen och år 2050 kommer vi ha halverat de totala utsläppen från flyget jämfört med utsläppen från år 2005. För att nå dessa mål fortsätter vi att investera i ny teknologi, hållbara bränslen och driftsmässiga förbättringar”, säger Alexandre de Juniac generaldirektör på IATA.

Analyser från IATA visar att försök att minska flygets utsläpp genom skatter över tid är ineffektivt, både när det gäller minskningen av antalet passagerare men också minskningen av utsläpp. Långsiktigt siktar flygbranschen på att minska sina utsläpp som nu står för 3,5 procent av människans totala klimatpåverkan, enligt LFV, med bättre teknologi. Detta kräver dock en ekonomiskt stark flygsektor för att kunna finansiera det som behövs för ett hållbarare flyg.

”Regeringar måste fokusera sin uppmärksamhet på rätt platser. Flyg driver välstånd och är inte fienden. Att minska utsläppen måste komma först och då behövs det ledarskap som uppmuntrar och driver en kommersialisering av hållbart flygbränsle, en effektivare flygtrafikledning och stödjer forskning samt innovation inför nästa generation av energikällor med låga koldioxidutsläpp”, säger Alexandre de Juniac.

(Foto: Airbus A350 som är 30 procent bränsleeffektivare än den tidigare generationens långdistansflygplan, Laurent Errera)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.