Qantas väljer Airbus för Project Sunrise

Qantas har valt Airbus A350-1000 framför Boeings 777X för Project Sunrise där flygbolaget planerar för direktflygningar mellan Australiens östkust och Europa från år 2023.

Om allt går som planerat kommer Qantas att flyga direkt från Sydney till London och New York med start under den första halvan av år 2023. För att kunna testa och utveckla de potentiella ultralånglinjerna har Qantas startat Project Sunrise som hittills inneburit testflygningar mellan New York och Sydney samt London och Sydney med Boeing 787 Dreamliner.

När Qantas ska välja vilken flygplanstyp som ska trafikera linjerna från år 2023 har valet dock stått mellan Airbus A350-1000 och Boeings 777X och nu rapporteras det att det australiensiska flygbolaget valt Airbus alternativ för trafiken.

Det är dock inte helt klart ännu att det blir Airbus som får äran att flyga de nya ultralånglinjerna hos Qantas, men mycket talar för det och flygplanstillverkaren har förlängt tiden för Qantas att bestämma sig till april år 2020. Totalt rör det sig om 12 flygplan som ska användas på ultralånglinjerna.

”A350 är ett fantastiskt flygplan och avtalet som står på bordet hos Airbus ger den bästa möjligheten att kombinera kommersiella mål, bränsleeffektivitet, driftskostnader och kundupplevelser”, säger Qantas VD Alan Joyce om Airbus-flygplanet som man vill ska flyga ultralångt.

En faktor som spelat in i det preliminära beslutet att välja Airbus är även att piloterna kombinerat kan flyga Airbus A330 som Qantas har 28 stycken av i sin flotta.

De Airbus A350-1000 som Qantas, med största sannolikhet, kommer att använda för flygningar från Sydney till New York och London ska vara utrustade med en extra bränsletank och ha en något ökad maximal startvikt för att kunna flyga linjerna med en tillfredställande nyttolast.

Det sista hindret på vägen mot Project Sunrise för Qantas är att förhandla fram ett avtal för bolagets piloter då tidigare regler kring arbetstider kräver förändringar för att kunna genomföra de långa flygningarna. I detta väntar man även på ett godkännande från den australiensiska luftfartsmyndigheten gällande besättningarnas arbetstider.

(Foto: New York-air)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.