Norwegian B737 MAX flög HEL-CPH med klaffarna nere

En Boeing 737 MAX 8 genomförde i slutet på förra veckan en positioneringsflygning från Helsingfors till Köpenhamn och för att undvika problem med MCAS-systemet var klaffarna utfällda under hela flygningen.

Med flygförbudet på Boeings 737 MAX har världens flygbolag tvingats ställa samtliga flygplan av typen på marken. Behovet att flyga flygplanen trots flygförbudet finns kvar och därför är det fortsatt tillåtet att genomföra tomflygningar, även kallat positionsflygningar, med flygplanstypen.

En sådan flygning genomförde Norwegians B737 MAX 8 med beteckningen EI-FYG under slutet på förra veckan mellan Helsingfors flygplats Vanda och Köpenhamn Kastrup efter att ha stått på Vandas flygplats sedan den 12 mars. För att sätta MCAS-systemet ombord på flygplanet ur spel, vilket är en av orsakerna till att MAX-flygplan har kraschat, flög man mellan de båda nordiska flygplatserna med klaffarna nere.

Flightradar24.com

Att flyga med klaffarna nere innebär ett flertal begränsningar, däribland en lägre flyghastighet, och det märktes genom en längre flygtid jämfört med en normal flygtid på en timme och 30 minuter mellan Helsingfors och Köpenhamn. EI-FYG flög även på en betydligt lägre höjd än normalt, cirka 5 500 meter, jämfört med en vanlig marschhöjd på 10 000 meter och uppåt.

Efter ett markstopp i Köpenhamn fortsatte MAX-flygplanet sedan till spanska Lleida utanför Barcelona med klaffarna nere och en marschhöjd på cirka 5 500 meter. Flygtiden på sträckan blev fyra timmar och 45 minuter som förutom en lägre hastighet berodde på en krokig flygväg. En normal flygtid mellan Köpenhamn och Barcelona är på två timmar och 40 minuter.

(Foto: Atle Straume)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.