De Havilland vill bygga större och mindre Dash 8

De Havilland Aircraft of Canada som tagit över Dash 8-programmet från Bombardier planerar för att bygga två nya versioner av turboproppen. En kortare och en längre version där den kortare versionen ska kunna ersätta äldre Dash 8.

Först en kortare variant och sen en längre. Det är De Havilland Aircraft of Canadas planer på utvecklingen av Dash 8-programmet som man under mitten av 2019 tog över från Bombardier. Planerna på en kortare och längre Dash 8 än vad som tillverkas idag har enligt Todd Young, operativ chef på De Havilland, funnits även under tiden då Bombardier ansvarade för Dash 8.

Den planerade kortare varianten av Dash 8 Q400 som är den som idag tillverkas kommer att ha plats för 50-60 passagerare och blir en möjlig ersättare till de befintliga Dash 8-300. En eventuell storasyster ska däremot ha plats för 100 passagerare per flygning vilket är ett 20-tal fler än dagens Q400. Enligt Todd Young har dock den större versionen en lägre prioritet än 50-60 stolars-flygplanet.

Med allt färre flygplanstillverkare som tillverkar flygplan med plats för 30-100 passagerare har många flygbolag problem med att hitta lämpliga ersättare till sina åldrande turboproppflygplan och regional jets.

Genom en ny Dash 8 med plats för 50-60 passagerare kan De Havilland planer bli framgångsrika genom att etablera sig inom ett segment som många andra lämnat när flygbolagen efterfrågar allt större flygplan.

(Foto: De Havilland)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.