BRA minskar sina utsläpp med 10 procent under 2019

BRA som har en 30-procentig marknadsandel av det svenska inrikesflyget, redovisar nu att bolagets utsläpp för 2019 ser ut att hamna på totalt 170 000 ton koldioxid, vilket är en minskning med tio procent jämfört med 2018.

Utsläppsminskningen på tio procent för BRA för helåret 2019 beror på främst tre faktorer. Dels en minskad bränsleförbrukning genom moderna turboproppflygplan med bränsleeffektiva motorer, dels färre inrikes flygresenärer som inneburit nedläggning av flyglinjera Sundsvall-Göteborg, Jönköping-Stockholm, Malmö-Helsingfors) samt färre avgångar på några utvalda flyglinjer samt att allt fler resenärer väljer biobränsle.

Andelen resenärer som väljer fossilfritt och palmoljefritt biobränsle med BRA har ökat med cirka 60 procent de första tio månaderna år 2019 jämfört med 2018. Att andelen resenärer som väljer biobränsle ska öka är något som BRA arbetar aktivt med för att få igång en svensk produktion av biobränsle. Biobränslet som BRA använder idag, produceras i Finland av fossilfria och palmoljefria råvaror.

”Det är viktigt att vi får igång produktionen nu. I Sverige har vi lämplig råvara i form av restprodukter från skogsindustrin. Låt oss ta vara på den och göra ett fossilfritt inrikesflyg möjligt”, uppmanar Anna Soltorp, hållbarhetschef på BRA.

Även om inrikesflygandet minskat det senaste året, väntar sig Transportstyrelsen en ökning av passagerarsiffrorna fram till år 2025 med en fortsatt minskning av utsläppen. I sin höstprognos skriver Transportstyrelsen att ”Trots att antalet passagerare väntas öka med närmare 16 procent mellan 2017 och 2025, beräknas flygtrafikens nettoutsläpp av koldioxid att vara 14 procent lägre 2025 jämfört med 2017.”

Inrikesflyget står för 0,9 procent av Sveriges nationella utsläpp av koldioxid enligt Naturvårdsverket.

(Foto: BRA)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.