SAS störst i Norden – igen

I början av 2017 gick Norwegian om SAS och blev Nordens största flygbolag, men när det norska lågprisflygbolaget ändrar taktik så har SAS återtagit titeln som största nordiska flygbolag.

I november flög drygt 20 procent färre antal resenärer med Norwegian jämfört med samma månad år 2018. Det innebar att det flög 2 283 821 resenärer med det norska lågprisflygbolaget under månaden. Samtidigt så flög 2 356 786 resenärer med SAS vilket gör flygbolaget till Nordens största flygbolag igen efter att Norwegian innehaft den titeln sedan januari år 2017.

Skillnaden mellan SAS och Norwegian, som både hade ett färre antal resenärer i november samma månad föregående år, var närmare 73 000 resenärer till fördel för SAS. Norwegian minskade sin kapacitet med 27 procent under november i ett steg av bolagets strategi att gå från tillväxt till lönsamhet.

Trots att SAS nu är i tätposition igen bland de nordiska flygbolagen så planerar man ingen extraordinär kapacitetsökning det närmsta året. Under år 2020 räknar SAS med att öka kapaciteten med tre till fem procent vilket främst beror på att den del kapacitet uteblev under pilotstrejken i år samt leveranser av 20 nya flygplan från Airbus, däribland A350, A320neo samt A321LR.

(Foto: SAS)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.