IATA: 2020 blir ett bättre år för flyget

IATA har släppt sin prognos för flygindustrin under nästa år och när 2019 varit ett tufft år spår man ett bättre och snällare år 2020 än 2019 för flygbranschen.

I IATAs, International Air Transport Association, prognos för flygbranschen år 2020 spår man att vinsten ska öka från 25,9 år 2019 till 29,3 miljarder dollar. Det är en ökning som är välkommen efter att flygbranschen haft ett relativt tufft år 2019.

Det snart gångna året har varit tufft för flygbranschen och de ekonomiska resultaten för flygbolagen har varit lägre än förväntat. Större faktorer som påverkat den sämre utgången är handelskriget mellan USA och Kina, politisk orolighet och Brexit. Även flygförbudet på Boeings 737 MAX-flygplan har påverkat. Under 2019 har passagerareyielden minskat med tre procent medan avkastningen från fraktflyg minskade med fem procent jämfört med 2018 års siffror.

”En minskad ekonomisk tillväxt, handelskrig och geopolitiska spänningar tillsammans med en osäkerhet kring Brexit skapade tillsammans ett tuffare än förväntat affärsklimat för flygbolag. Dock kunde industrin ändå visa på ett resultat med svarta siffror när rekonstruktioner och sparprogram fortsätter att ge utdelning”, säger IATA generaldirektör Alexandre de Juniac.

Under nästa år spår IATA att vinsten per passagerare för världens flygbolag ska öka till 6,20 dollar från 5,70 år 2019. De globala passagerarsiffrorna väntas även de öka, och då upp till 4,27 miljarder resenärer vilket är en ökning med fyra procent. Även om det generellt sett spås ökade vinster för världens flygbolag tror IATA på ungefär lika många konkurser under nästa år som 2019 då det finns många flygbolag som befinner sig i en hårfin balansakt för att hålla sig kvar i luften.

”Det ser ut som att 2019 kommer vara botten i den nuvarande ekonomiska cykeln och prognoserna för 2020 ser något ljusare ut. Den stora frågan inför nästa år är hur kapaciteten kommer att utvecklas, särskilt när 737 MAX förväntas flyga igen och de många försenade leveranserna av flygplanet sker”, säger Alexandre de Juniac.

Överlag spår IATA ett positivt år 2020, samtidigt finns det dock flera orosmoln med en minskad tillväxt i flygindustrin. Om den minskade tillväxten blir långvarig eller endast är tillfällig återstår att se.

(Foto: Mike McBey)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.