Flygledning på distans i Nederländerna för Saab

Saab och LFVs samarbete om flygledning på distans, SDATS, har nu vunnit ett kontrakt som innebär att Remote Tower Control ska installeras på två flygplatser i Nederländerna med en kontrollcentral på Schiphol.

Genom ett avtal som sträcker sig över 20 år ska Saab genom det med LFV gemensamma initiativet SDATS, Saab Digital Air Traffic Solutions, installera och etablera flygtrafikledning på distans i Nederländerna tillsammans med den nederländska flygtrafikledningen LVNL.

Till en början kommer de båda flygplatser i Groningen och Maastricht att utrustas med utrustning för att kunna dirigera trafiken på de båda flygplatserna på distans. Planerad start för flygtrafikledning på distans i Nederländerna är år 2021 då även kontrollcentralen där flygtrafiken på Groningen och Maastricht ska kontrolleras ifrån, belägen på Amsterdam Schiphol flygplats, ska invigas.

”Saab har visat sig kapabla att leverera en solid Remote Tower-teknik. Saabs sätt att ta sig an uppgiften utmärker sig genom sitt fokus på att byta från dagens hantering av flygledning till distansledning,” säger Hans-Peter Spies, General Manager på regiondelen av LVNL om valet av Saabs lösning.

Saabs flygledning på distans, Remote Air Traffic Control, testades för första gången år 2015 på Örnsköldsviks flygplats som då blev den första flygplatsen i världen att kontrolleras av flygledare på distans.

(Foto: Saab)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.