Världens första kommersiella el-flygplan i luften

Världens första helt elektriskt flygplan för passagerarflygningar har genomfört sin premiärflygning i Kanada och flygbolaget, Harbour Air, planerar nu att byta ut hela sin flygplansflotta till el-flygplan.

Det första el-flygplanet byggt för att transportera passagerare har nu gjort sin första premiärflygning i Vancouver. Flygplanet, en 62 år gammal DHC-2 Beaver som byggts om för att drivas med en elmotor flög i 15 minuter.

”Det här bevisar att kommersiell luftfart med el kan fungera”, säger Roei Ganzarski från australiensiska magniX som byggt och designat el-motorn på DHC-2 flygplanet som producerar 750 hästkrafter.

Bakom spakarna på premiärflygningen den 10 december satt Harbour Airs VD Greg McDougall som säger att det kanadensiska flygbolaget som trafikerar många små flyglinjer i Vancouver-området ska byta ut samtliga 40 flygplan i sin flotta till el-drivna flygplan.

Förutom att spara in på flygbränsle och med det utsläpp kommer även underhållskostnaderna att minska drastiskt då det är lättare att underhålla en drivlina med elektricitet.

Även om många vägrar att inse det så kan flyget framöver komma att flygas med el- och hybridflygplan vilket nu också har bevisats är möjligt i verkligheten.

När det gäller utveckligen av helt nya el-flygplan så ligger den svenska flygplanstillverkaren Heart Aerospace i täten i det globala utvecklingsloppet. Om allt går som det ska kommer Hearts modell ES-19, att flyga i linjetrafik från år 2025 med plats för 19 passagerare ombord.

(Foto: Harbour Air)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.