Stort tapp i november för Swedavia

Under november reste totalt 3 001 000 resenärer via Swedavias tio flygplatser, vilket är en minskning med 7 procent jämfört med samma månad förra året. De senaste månadernas svaga trafikutveckling fortsätter alltså även i november.

Ett dystert år för Swedavias flygplatser ser ut att bli ännu dystrare när antalet passagerare minskade med sju procent under november jämfört med samma period föregående år. Inrikestrafiken fortsätter att tappa ett stort antal resenärer och i november flög drygt en miljon inrikes vilket är en minskning med 11 procent.

Även utrikestrafiken minskade, -5 procent vilket är den näst sämsta månaden för utrikesflyget under året. För Swedavias största flygplats, Arlanda, var november tung med en totalt minskning av antalet resenärer med sju procent, inrikes -10 procent, utrikes -7 procent. Sämst i november gick det annars för Bromma och Åre Östersund där antalet passagerare minskade med tolv respektive 15 procent. Det är i båda fallen inrikestrafiken som drar ner utvecklingen.

Generellt sett var det ett stort antal minskat resenärer på inrikestrafiken förutom Bromma och Åre Östersund (-14 respektive -15 procent inrikes), Göteborg -16 procent, Malmö -14 procent och Arlanda -10 procent. Det finns inga positiva siffror alls att hämta ur Swedavias statistik för november förutom att utrikestrafiken på Bromma, Malmö och Umeås flygplatser samt inrikestrafiken i Kiruna inte minskade utan låg på samma nivåer som november år 2018. Totalt sett minskade Ronneby och Malmö mest medan Göteborg och Luleå förlorade minst antal passagerare bland Swedavias tio flygplatser under november 2019.

Efter ett par månader med en något mindre negativ utveckling än tidigare under året var november en betydligt sämre månad än september och oktober. En orsak som bidrar till detta är att flygbolagen anpassar sin kapacitet efter hur många som vill flyga i en större utsträckning nu vilket ger effekt på passagerarsiffrorna.

I linje med utvecklingen hittills i år visar Swedavias regionala flygplatser på lokala variationen även under november månad. Antalet resenärer uppgick sammanlagt till 438 000, vilket är en minskning med åtta procent. 

Swedavia bedriver sedan många år ett ambitiöst hållbarhetsarbete. Samtliga av Swedavias tio flygplatser ska ha noll fossila koldioxidutsläpp från egen verksamhet utgången 2020. Swedavia arbetar också aktivt för att främja övergången till bioflygbränsle och har som mål att fem procent av allt bränsle som tankas på svenska flygplatser ska vara fossilfritt 2025.

(Foto: Peter Phillips)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.