LATAM kan lämna Oneworld i förtid

I september tillkännagavs att Delta Air Lines köpt 20 procent av det sydamerikanska storbolaget LATAM. Köpet innebär bland annat att LATAM ska lämna Oneworld-alliansen och detta kan nu komma att ske snabbare än normalt.

När ett flygbolag begär att lämna Oneworld-alliansen har man som policy att detta ske ett år från datumet när begäran officiellt har lämnats in. I LATAMs fall skulle detta innebär att man lämnar alliansen den 1 oktober 2020, men nu undersöker flygbolaget om det går att lämna fortare än så.

I ett frågeforum som LATAM skapat rörande utträde ur Oneworld skriver flygbolaget att det officiella slutdatumet för LATAMs medlemskap är den 1 oktober år 2020, men att det är viktigt som resenärer att ha koll på att LATAM utvärderar och undersöker att lämna alliansen innan den 1 oktober nästa år.

När LATAM formellt lämnar Oneworld kommer bolagets frekventa resenärer att förlora deras förmåner hos andra Oneworld-bolag. Detta innebär till exempel att innehavare av LATAM Black inte kommer ha tillgång till lounge när man flyger med British Airways.

Istället kommer LATAM och bolagets resenärer att få ta del av Deltas investering på 1,9 miljarder dollar i det sydamerikanska flygbolaget i kombination med 350 miljoner dollar i det strategiska partnerskapet som nu bildas mellan de båda flygbolagen. I utbyte mot investeringen tar Delta över en beställning på 14 Airbus A350 från LATAM.

Om LATAM ska gå med i Skyteam där Delta är medlem är i nuläget oklart.

(Foto: Rafael Luiz Canossa)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.