SAS inte nöjda med räkenskapsåret trots bra avslut

När SAS summerar sitt räkenskapsår för 2018-2019 så är det ett starkt avslut på året, men helårsresultatet är inte tillräckligt bra och bland annat beror detta på strejk bland bolagets piloter, ökande bränslekostnader och en ogynnsam valutautveckling.

SAS brutna räkenskapsår 2018-2019 visar på en vinst före skatt och jämförelsestörande poster på 786 miljoner kronor, vilket är förväntat efter nyheten i november att flygbolaget själva räknade med en vinst under räkenskapsåret istället för en väntad förslut. SAS VD Rickard Gustafson är dock inte nöjd med resultatet för året som kan jämföras med en vinst på 2,1 miljarder kronor under det föregående räkenskapsåret.

”SAS levererar ett otillfredsställande och betydligt lägre helårsresultat än föregående år, drivet av utmaningar från högre flygbränslekostnader, ogynnsamma valutarörelser och strejk. Trots dessa utmaningar bidrog ett attraktivt kunderbjudande och verksamhetseffektiviseringar i kombination med reducerad marknadskapacitet, särskilt under det fjärde kvartalet, till ett positivt resultat för helåret 2019.” skriver VD Gustafson i ett pressmeddelande.

Det fjärde kvartalet, augusti-oktober 2019, visade SAS på starka siffror med en vinst före skatt och jämförelsestörande poster på drygt 1,2 miljarder kronor jämfört med en vinst på 822 miljoner kronor det fjärde kvartalet föregående räkenskapsår. SAS såg under kvartalet en ökad efterfrågan på flygresor med SAS och antalet passagerare ökade med 2,3 procent.

Under nästa räkenskapsår spår SAS en ökade förlust under det första kvartalet och en lägre marknadstillväxt både när det gäller efterfrågan och utbud. Detta till stor del på grund av den fortsatt svaga svenska och norska kronan mot dollarn och euron enligt Rickard Gustafson.

(Foto: SAS)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.