Norwegian säljer dotterbolaget i Argentina

Norwegian har undertecknat ett avtal om att sälja dotterbolaget Norwegian Air Argentina, NAA, till JetSMART Airlines som omedelbart övertar driften av Norwegians dotterbolag.

”Det här en viktig åtgärd för att återfå lönsamhet”, säger Geir Karlsen, tillförordnad koncernchef och finansdirektör på Norwegian om beslutet att sälja dotterbolaget Norwegian Air Argentina, NAA, till det sydamerikanska ultralågprisbolaget JetSMART.

JetSMART övertar nu driften av NAA med omedelbar verkan och kommer att fortsätta flyga NAA:s linjer från Aeroparque flygplats i Buenos Aires. Parterna förväntar att integrationsprocessen kommer att ta några månader och att Norwegians varumärke på inrikeslinjerna i Argentina fasas ut under dessa månader.

Under det kommande halvåret kommer de tre Boeing 737–800 plan som trafikeras av NAA ersättas av JetSMARTs egna Airbus A320. De tre Boeing 737–800 planen kommer att returneras till Norwegians linjenät i Europa.

”Norwegian befinner sig i en fas där bolaget går från tillväxt till lönsamhet. Nu vidtar vi alla nödvändiga åtgärder för att säkerställa att Norwegian är väl positionerat för framtiden. Med den rådande situationen i Argentina har det varit svårt att uppnå tillfredsställande lönsamhet för dotterbolaget. De flesta kostnader är i dollar medan vi får intäkter i pesos. Den kraftiga försvagningen av peson mot dollarn har skapat ett betydande gap mellan kostnader och intäkter”, säger Geir Karlsen, tillförordnad koncernchef och finansdirektör på Norwegian.

Alla passagerare som har köpt flygbiljett med NAA kommer att flyga som planerat, utan några förändringar. NAA trafikerar enbart inrikeslinjer i Argentina. Norwegians långdistanslinjer mellan London och Buenos Aires påverkas inte av det nya avtalet då dessa linjer trafikeras av det brittiska dotterbolaget Norwegian Air UK.

Alla Norwegians anställda på NAA blir anställda hos JetSMART, förutom de som arbetar på kundtjänst som fortsätter att jobba för Norwegian. De kommer att tillhandahålla tjänster både till JetSMARTs kunder som flyger inrikes samt till Norwegians kunder som flyger mellan Europa och Sydamerika.

”Avtalet som vi har undertecknat med JetSMART säkerställer att det vi har byggt upp i Argentina de senaste två åren fortsätter. Nu blir de två nyaste flygbolagen i Argentina en starkare kombinerad enhet. Tillsammans kommer de att ha cirka tio procent av inrikesmarknaden och bli den tredje största operatören i landet”, fortsätter han.

”Vi är väldigt glada över att kunna slå ihop Norwegian Air Argentina och JetSMART. JetSMART har en vision om att bli det ledande ultralågprisbolaget i Sydamerika. Tack vare det här avtalet kommer vi att fortsätta erbjuda prisvärda flygresor till våra kunder från både Aeroparque flygplats och El Palomar flygplats”, säger Estuardo Ortiz, koncernchef på JetSMART.

Bolaget ger inga ytterligare detaljer kring villkoren i det nytecknade avtalet. Norwegian Air Argentina fick drifttillstånd i januari 2018 och startade flygningar i oktober samma år. NAA genomför i nuläget 20 flygningar per dag, fördelat på åtta linjer mellan Buenos Aires’ Aeroparque flyglats och Bariloche, Córdoba, Iguazú, Jujuy, Mendoza, Neuquén, Salta och Ushuaia. Totalt har NAA transporterat 973 000 passagerare.

(Foto: Norwegian)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.