Komplement till A320neo på agendan för SAS

SAS behöver ytterligare en flygplanstyp för framtiden. Det slår bolaget fast i sin presentation för bolagets gångna räkenskapsår 2018-2019, men vilken flygplanstyp och om SAS själva ska flyga de nya flygplanen är oklart.

I presentationen för SAS räkenskapsår 2018-2019 nämner Rickard Gustafson att SAS behöver ett nytt medeldistansflygplan för att täcka glappet som håller på att uppstå mellan Bombardier CRJ 900 som har plats för 90 passagerare och Airbus A320neo som har plats för 180 passagerare. SAS har tidigare kommunicerat att man vill ha en enhetsflotta med A320neo för att reducera kostnader, men kombinerat med CRJ 900 som flygs av CityJet och Regional Jet så passar dessa två flygplanstyper endast på 20 procent av SAS linjenät.

Mot bakgrund av detta planerar SAS för ytterligare en beställning av nya flygplan som ska ta över segmentet med 120-150 stolar som idag motsvarar flygplanen Boeing 737-700 och Airbus A319 som ska fasas ut på sikt.

”Att ha en rätt dimensionerade flotta är helt avgörande ur ett lönsamhetsperspektiv, men också en viktig del av vår resa mot en mer hållbar framtid”, skriver SAS VD Rickard Gustafson i ett pressmeddelande.

SAS skriver även att för att bolaget ska lägga en order på nya flygplan så måste man säkerställa att man behåller fördelarna med en enhetsflotta i samtliga produktionsplattformar och att flygplanstypen lever upp till SAS standard. Att SAS fortsatt vill behålla en enhetsflotta när man ska ta in flygplan som har plats för 120-150 passagerare talar för att flygplan som Airbus A319neo och A220-100 samt -300 kan komma att beställas framöver.

I en någon kryptisk mening skriver även Rickard Gustafson att ”vi måste även säkerställa att vi har konkurrenskraftiga avtal lämpliga för trafik med medelstora plan”. Huruvida detta kan tolkas som att SAS planerar att wet-leasa trafiken med flygplan på 120-150 stolar är oklart och SAS presschef i Sverige, Freja Annamatz, skriver till flyg24nyheter att inget är beslutat och att man nu utvärderar olika alternativ.

Om wet-leasing blir aktuellt ligger Air Baltic och deras Airbus A220 nära tillhands som ett tänkbart alternativ för SAS. Enligt check-in.dk överväger SAS även Embraer-flygplan som ett alternativ.

(Foto: Bene Riobó)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.