United väljer Airbus A321XLR

Trots att United Airlines är ett av de flygbolagen med flest beställningar på Boeings 737 MAX 10 har det amerikanska flygbolaget nu beställt 50 Airbus A321XLR för att börja ersätta sina åldrande Boeing 757-200.

Ännu en svidande förlust för Boeng står klar sedan Airbus kammat hem en order på 50 Airbus A321XLR, Extra Long Range, från United Airlines som samtidigt är ett av de flygbolagen som har beställt flest Boeing 737 MAX 10. A321XLR och MAX 10 har ungefär plats för lika många passagerare, men MAX 10s räckvidd är inte i närheten av vad Airbus A321XLR ska klara av vilket är en trolig faktor till Uniteds val. Dessutom har ovissheten kring MAX-flygplanens flygförbud säkerligen påverkat valet av Airbus.

De 50 nya A321XLR kommer att börja ersätta Uniteds 75 Boeing 757 som både flyger inrikes i USA och på kortare långlinjer. Boeing har sedan tidigare skjutit upp utvecklingen av sin ersättare till Boeing 757 på grund av problemen med Boeing 737 MAX, vilket troligen kommer stå Boeing dyrt i segmentet ”midmarket airplane”. Där är det i nuläget bara är Airbus som har ett nytt flygplan, A321neo i varianterna LR och XLR som kan ersätta Boeings 757.

När United väl börjar ta emot Airbus A321XLR från år 2024 ska flygplanen användas på existerande transatlantiska linjer från Washington och Newark. Samtidigt planerar det amerikanska flygbolaget för att utforska nya destinationer i Europa med A321XLR som kan flyga på långlinjer där passagerarunderlaget är för litet för traditionella långlinjeflygplan.

(Foto: Airbus)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.