Uppsagda piloter kritiska mot BRA

Svensk pilotförening är kritisk till BRAs beslut att säga upp drygt 100 piloter då bolagets Avro RJ fasas ut och sedan hyra in nya flygplan genom wet-lease för att trafikera samma linjer som tidigare.

Med en kraftigt fallande inrikesmarknad i Sverige anpassar BRA kostymen efter detta. Under förra året kom beskedet att man ska fasa ut samtliga jetflygplan av typen Avro RJ och istället hyra in nyare jetflygplan med tillhörande personal för att få ner kostnaderna. Detta har fått till följd att 361 personer, varav 116 piloter, blivit uppsagda på grund av arbetsbrist, något som Svensk pilotförening inte är tillfreds med.

Fackförbundet menar att det inte är någon arbetsbrist hos BRA då man ska wet-leasa Embraer 190-flygplan från tyska German Airways som ersättare till Avro RJ-flygplanen. Lars Petterson på Svensk pilotförening och anställd på BRA till den 31 mars säger till Sveriges Radio att Avro-piloterna känner sig åsidosatta inom Braathenskoncernen och menar att BRA ägnar sig åt avtalsdumpning.

BRAs kommunikationschef Jim Hofverberg säger till Sveriges Radio att arbetsbristen inom flygbolaget uppstått då Avro-flygplanen ska fasas ut på grund av sin ålder och när nya flygplan ska tas in är det en bättre affär för BRA att wet-leasa flygplan istället för att ta in nya i egen regi.

Från den 1 april nästa år kommer BRA i kombination med Embraer 190 från German Airways trafikera sitt linjenät med 15 egna ATR 72-600.

(Foto: BRA)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.