Besked – Brandenburg öppnar nästa år

Den 31 oktober år 2020 ska Berlin Brandenburgs flygplats öppna drygt nio år senare än vad det var tänkt från början vilket gjort att flygplatsen redan är för liten.

Berlins nya storflygplats Brandenburg som påbörjades att bygga år 2006 skulle öppnat för trafik år 2011 och då blivit Air Berlins hubb. Nu åtta år senare är Air Berlin borta och Brandenburg-flygplatsen har fortfarande inte öppnat för trafik efter stora problem med byggnationen av terminalen. Ljuset i tunneln kommer dock närmare då Brandenburgs högste chef Engelberg Lütke Daldrup under en presskonferens i Berlin under förra veckan presenterat den 31 oktober år 2020 som öppningsdatum för den ”nya” flygplatsen.

Berlin Brandenburg-flygplatsen består av två parallella start- och landningsbanor med en terminal placerad mellan. Den enda terminalen, Terminal 1, är dock redan innan öppningen för liten då passagerarsiffrorna på Berlins nuvarande flygplatser, Schönefeld och Tegel, överstiger Brandenburgs kapacitet. Därför har man redan nu påbörjat en utbyggnad, genom Terminal 2, av Brandenburg och samtidigt valt att behålla terminalbyggnaden på Schönefeld som ligger i anslutning till Brandenburgs norra rullbana.

En vecka efter att Brandenburgs flygplats har öppnat ska Tegel-flygplatsen i Berlin stängas för gott och all flygtrafik till och från Berlin samlas då på Brandenburg. Det innebär att Brandenburg ska hantera drygt 36 miljoner resenärer årligen, beräknat utifrån tillväxten under 2019.

De största flygbolagen på Berlin Brandenburgs flygplats blir Lufthansa Group följt av easyJet och Ryanair.

(Foto: Olaf Tausch)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.