FAA tar över certifiering av MAX-flygplan från Boeing

FAA har nu tagit ytterligare kontroll över certifieringen av individuella Boeing 737 MAX som innebär att Boeing blir av med tillåtelsen att godkänna nya MAX-flygplan som luftvärdiga när de rullar ut ur Boeings fabriker.

Tidigare har Boeing haft tillåtelse från FAA, den amerikanska luftfartsmyndigheten, att utfärda certifikat och luftvärdighetstillstånd för nya Boeing 737 MAX-flygplan. Det har inneburit att Boeing själva godkänt flygplanen för flygning när de rullat ut från produktionslinjen, men detta får Boeing inte längre tillåtelse att göra och FAA ska nu sköta certifieringen av varje MAX-flygplan som är färdigtillverkat själva.

”FAA har informerat Boeing att luftfartsmyndigheten kommer att ta över beslutet att utföra ett luftvärdighetsbevis för alla nya MAX-flygplan”, lyder det i ett pressmeddelande från FAA.

Ändringen av certifieringsprocessen kommer inte att påverka de flygplan som Boeing redan har levererat och godkänt för flygning och beskedet om certifieringsprocessen är i linje med FAAs beslut att ha full kontroll över godkännandet av Boeing 737 MAX efter de två dödliga krascherna som inträffat med flygplanstypen.

Nyligen har även europeiska EASA och luftfartsmyndigheter i Mellanöstern meddelat att man själva kommer att certifiera Boeings nästa flygplan som presenteras, vilket sannolikt är Boeing 777X. Tidigare har EASA automatiskt godkänt FAAs godkännande av nya Boeing-flygplan, men detta kommer alltså inte ske längre efter problemen med MAX-flygplanen.

(Foto: pjs2005)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.