Är tiden för knapp för Scandinavian Mountains Airport?

Den 22 december ska det första flygplanet landa på Sveriges nyaste flygplats, Scandinavian Mountains Airport utanför Sälen. Det är dock inte säkert att så blir fallet då flygplatsen saknar ett nödvändigt tillstånd från Transportstyrelsen för flygtrafikledningen.

Klockan 08.45 den 22 december ska BRAs flygning från Malmö Airport bli det första flygplanet som landar på Scandinavian Mountains Airport i reguljär trafik. Men med drygt tre veckor kvar innan öppningen av flygplatsen har STADS som ska sköta flygtrafikledningen fortfarande inte tillstånd från Transportstyrelsen för att ha hand om just flygtrafikledningen på den nya flygplatsen.

STADS, som ägs av SAAB och Luftfartsverket, ska sköta flygtrafikledningen på Scandinavian Mountains Airport på distans från kontrollcentralen i Sundsvall arbetar nu hårt med att få klart tillståndet från Transportstyrelsen. Erik Bäckman som jobbar på STADS säger till Sveriges Radio att alternativet att inte hinna klart i tid finns inte och att tidsplanen som finns innebär hårt jobb tills den 22 december.

När trafiken väl kommer igång på Scandinavian Mountains Airport ska förutom BRAs linje till Malmö det svenska flygbolaget även flyga till Stockholm Bromma, Ängelholm, Växjö och Göteborg. Den 28 december börjar även SAS att flyga till Sälen och då med en avgång i veckan från London Heathrow följt av flygningar till Aalborg, en gång i veckan och Köpenhamn två avgångar i veckan.

(Foto: Scandinavian Mountains Airport)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.