Avro RJ på väg ut från Europa

Avro-flygplan som flygs i Europa blir allt mer sällsynt och nu har CityJet som förfogar över nio flygplan av typen RJ 85 ställt sju på marken och det är oklart om de kommer upp i luften igen.

Brittiska Avro RJ-flygplan blir allt mer sällsynta i Europa och allt svårare att se det fyrmotoriga flygplanet blir det. BRA som flyger med tio stycken ska fasa ut sina och redan nu har CityJet sällt sju av sina nio Avro-flygplan på marken. Detta sedan man avslutat wet-lease avtal med Lufthansa och Air France där Avro RJ använts.

CityJet, som bland annat flyger för SAS, är inne i ett skede där Avro RJ 85-flygplanen ska bytas ut mot nyare Bombardier CRJ 900 som är den flygplanstyp man flyger på uppdrag av SAS men också Brussels Airlines. Det skapar alltså en stor osäkerhet kring om CityJets Avro RJ-flygplan kommer att flygas igen, med undantag för två som flyger mellan Dublin och London City på uppdrag av Aer Lingus.

Totalt flyger CityJet med 28 CRJ 900 där 23 flyger för SAS medan de resterande fem flyger från Bryssel för Brussels Airlines. CRJ-flygplanen tog där över efter CityJets försök att flyga med Sukhoi SSJ på Brussels Airlines linjer, men många inställda flygningar och brist på reservdelar gjorde att CityJet avyttrade SSJ-flygplanen efter knappt två år i trafik.

(Foto: Julian Herzog)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.