Flygskam är fake news

Flygskam är fake news. Det menar Lufthansas VD Carsten Spohr som talade om hur lite utsläpp flyget står för och allt bra som görs inom flygbranschen för klimatet under IATA Wings of Change konferens i Berlin i förra veckan.

Flygskam och flygets klimatpåverkan har under året varit ett av de hetaste samtalsämnena, och detta är något som Lufthansas VD Carsten Spohr uppenbarligen tröttnat på när han kallat flygskam för fake news.

Spohr som var en av huvudtalarna vid IATAs Wings of Change konferens i Berlin förra veckan försvarade i sitt tal flygindustrin och menade att flygbolag inte ska vara symbol för klimatförändringarna, det är fake news.

Lufthansa-VD:n fortsatte sedan utläggningen om fake news bland annat genom att konstatera att flyget står för 2,8 procent av världens koldioxidutsläpp och ställer sig sedan frågor om de övriga 97,2 procenten. ”Bidrar de till det globala samhället med lika mycket bra som vi gör? Minskar de utsläppen så mycket som vi gör?”

Den största gruppen av utsläppskällor i världen är industrin som enligt IEA ökade sina utsläpp med 1,7 procent under 2018 vilket motsvarar en ökning på 560 miljoner ton koldioxid, vilket i sin tur motsvarar det internationella flygets totala utsläpp under 2018.

Innebär detta faktum att flygindustrin inte ska göra någonting åt sina utsläpp och istället vänta på att de verkliga stora utsläppskällorna ska agera? Tvärtom menar Lufthansa VD Spohr som avslutade sitt anförande med att uppmana flygindustrin att tillsammans återskapa stoltheten för flyget och arbeta tillsammans för en utsläppsfri framtid.

Fakta

  • Globalt står flyget för 3,5 % av människans totala klimatpåverkan.
  • Det svenska inrikesflygets utsläpp av växthusgaser år 2017 var 0,6 miljoner ton (-26,4 % sedan år 1990). Det motsvarar 3,3 % av de totala utsläppen av växthusgaser från inrikestransport.
  • Jetflygplan har blivit 80 procent bränsleeffektivare per stolskilometer de senaste sextio åren.
  • Av Sveriges totala koldioxidutsläpp står flyget för 4-5 % av utsläppen.

Källor

https://www.naturvardsverket.se/Sa-mar-miljon/Statistik-A-O/Vaxthusgaser-utslapp-fran-inrikes-transporter/

http://www.lfv.se/en/qa-environment

https://www.atag.org/facts-figures.html

(Foto: Lufthansa)

En kommentar

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.