Extra inspektioner för motorer på A330neo och Dreamliner

Efter att det under tester upptäckts sprickor i Trent 1000-motorer från Rolls Royce kräver nu EASA en extra inspektion av motorerna som sitter på Boeings Dreamliner, men även Trent 7000 som används på Airbus A330neo berörs av inspektionerna.

Flygplansmotorerna Trent 1000 och 7000 från brittiska Rolls Royce ska nu genomgå en extra inspektion sedan EASA vid en test av motorerna upptäckt att det bildats sprickor i en lufttätning på en kompressoraxel.

Ett EASA direktiv gällande sprickorna har nu gått ut till berörda operatörer. Direktivet innebär att flygplan med Trent-motorerna, Boeing 787 och Airbus A330neo som genomfört mer än 1 000 cykler, en start, flygning och landning, ska kontrolleras för sprickor i lufttätningen inom 30 dagar. Inspektionen ska sedan genomföras var 200:e cykel.

Trent 7000 som är en vidareutveckling av Trent 1000 används idag till Airbus A330neo som exempelvis flygs av Virgin Atlantic, Delta Air Lines, TAP Portugal och Air Asia.

Trent 1000 har sedan starten varit ett problembarn då japanska ANA år 2016 upptäckte att turbinbladen i motorerna slets onormalt mycket. Det blev starten på en lång period där nya Boeing 787 Dreamliner världen över var tvungna att tas ur drift i vänta på en extra inspektion gällande turbinbladen.

(Foto: Chihaya Sta)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.