Domstol: Ryanairs avgift på handbagage otillåten

En spansk domstol har meddelat Ryanair att flygbolagets policy om att ta ut avgifter för handbagage är otillåten och inte ska användas mer i Spanien. Det irländska lågprisflygbolaget säger dock att man fortsatt kommer användas sig av policyn på samtliga flygningar.

Ryanair tar ut en extra avgift om resenärer har med sig mer än en liten personlig väska in i kabinen som handbagage. Den extra avgiften får dock Ryanair inte använda sig av enligt en spansk domstol som kallar den för otillåten med hänvisning till att avgiften inskränker på passagerares rättigheter. Beslutet från den spanska domstolen kan inte överklagas och innebär att Ryanair inte får ta ut extra avgifter för handbagage på flygresor från Spanien.

Bakgrunden till beslutet från den spanska domstolen kommer efter ett klagomål från en spansk resenärer som flög med Ryanair mellan Madrid och Bryssel och då tvingades att betala 20 euro i avgift för extra handbagage. Domstolen gjorde klart att förutom förklara Ryanairs extra avgifter som otillåten ska det irländska lågprisflygbolaget även betala tillbaka de 20 euro resenären tvingats betala.

Ryanair säger dock i ett uttalande att den spanska domstolens beslut inte kommer att påverka flygbolagets bagagepolicy, varken bakåt i tiden eller framöver. Detta då det är ett isolerat fall som har missförstått flygbolagets kommersiella frihet att bestämma storleken på sina handbagage.

Det är alltså mycket som talar för att Ryanair inte kommer att återbetala resenären som gjort klagomålet om den extra avgiften på handbagage och man dessutom struntar i vad den spanska domstolen har kommit fram till gällande Ryanairs bestämmelser om handbagage.

(Foto: Ruthann)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.