Kastrup överens med flygbolagen om tvärbanan

Efter diskussioner med SAS, Norwegian och DAT har Kastrup nu enats med flygbolagen om att behålla flygplatsens tvärbana, dock i en något kortare version än tidigare.

Vanligtvis använder Kastrups flygplats de två parallelbanorna 04L/R-22L/R för starter och landningar på flygplatsen. Vid vindförhållanden då vinden blir begränsande för de banorna har flygbolagen hittills kunnat nyttja ”tvärbanan” 12/30 för starter och landningar. Kastrup har dock velat korta ner banans längd från dagens 2 800 meter till 1 600 meter för att ge plats åt en större terminal och fler uppställningsplatser för flygplan.

Detta har fått SAS, Norwegian och DAT Danish Air Transport att protestera då banlängden på 1 600 meter inte är användbar för många flygplan med full last, och nu har Kastrup kompromissat fram en lösning där alla är verkar nöjda.

När Kastrup har uppdaterat sin masterplan så ska banlängden på tvärbanan 12/30 mäta 2 200 meter vilket gör att flygplan som Boeing 737 och Airbus A321 kan nyttja banan utan viktrestriktioner enligt den danska flygplatsen. Att bana 12/30 blir 2 200 meter innebär dock rejäla kostnader för Kastrup då man ska förlänga banan i den sydöstra änden för att uppnå tillräcklig längd då banan ska kortas i den nordvästra änden.

Till skillnad från idag begränsas dock användningen av tvärbanan då den i framtiden endast kommer att kunna användas för starter ut över Öresund och landningar från Öresund. Detta för att möjliggöra expansioner av flygplatsens terminal och uppställningsplatser utan att äventyra säkerheten och påverka flygtrafiken. Redan idag genomförs 80 procent av rörelserna på tvärbanan över Öresund.

(Foto: Johnpsolis/Open Street Map)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.