Boeing 737 MAX 10 har sett dagens ljus för första gången

Flygförbudet på Boeings 737 MAX hindrar inte den amerikanska tillverkaren från att presentera den största versionen av flygplanet, Boeing 737 MAX 10 som har rullats ut inför Boeing-anställda i Renton.

Boeing 737 MAX 10 är tänkt att konkurrera med Airbus A321neo. Den amerikanska flygplanstillverkaren ligger dock långt efter Airbus som redan har tagit emot 3 142 flygplansbeställningar på A321neo jämfört med 531 för MAX 10. Orsaker till detta är bland annat flygförbudet på MAX-flygplanen men även det faktum att Boeing först nu har rullat ut det första MAX 10-flygplanet från fabrik drygt två år efter att Airbus levererat sin första A321neo.

Boeings första MAX 10-flygplan är ett rent testflygplan och har rullats ut inför Boeing-anställda vid tillverkarens anläggning i Renton utanför Seattle. Premiärflygningen är planerad till början av nästa år och när flygplanet väl kommer i luften ska det ha en räckvidd på 3 300 nautiska mil vilket är 700 nautiska mil mindre än Airbus A321neo. Dessutom har A321neo plats för cirka 15 fler passagerare vilket ytterligare ställer till det för Boeings MAX 10.

Det faktum att Airbus dessutom håller på att utveckla en A321XLR-version av neo-flygplanet med ännu längre räckvidd, upp mot 4 700 nautiska mil, ger Boeing ännu mer huvudvärk som lägger det mesta fokuset på att rädda det som räddas kan genom att få Boeing 737 MAX åter i luften.

Boeing har tidigare presenterat planer på att lansera en helt ny flygplanstyp i segmentet kring Airbus A321neo och varianterna A321LR samt A321XLR. Men enligt flyganalytikern Richard Aboulafia kan Boeing nu istället gå direkt på att utveckla en ny flygplanstyp som ska ersätta den ikoniska Boeing 737-familjen som flög för första gången år 1967.

(Foto: Boeing)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.