South African tillbaka i luften

Under helgen har krisande South African Airways återupptagit sina flygningar efter en veckolång strejk bland bolagets personal efter att ledningen velat säga upp 900 av 5 000 anställda.

De senaste tre åren har den sydafrikanska staten puttat in 13 miljarder kronor i statlig ägda South African Airways, SAA, i ett försök att få bolaget i ekonomisk balans. Detta är dock något som inte lyckats och under hösten har framtiden varit ytterst osäker för SAA, och med en strejk förra veckan blev läget ännu värre.

Under helgen har dock SAAs flygtrafik kommit igång igen efter att man enats med fackförbund om en löneökning på 5,9 procent för bolagets anställda som från början krävde en ökning på åtta procent. Löneökningen kommer dock inte att börja betalas ut förrän i februari och de retroaktiva utbetalning av ökningen i mars och april, förutsatt att det då finns pengar på SAAs bankkonton.

Förutom löneökningen har huvudorsaken till strejken bland SAAs anställda varit att flygbolagets ledningen presenterat ett förslag om att säga upp 900 av 5 000 anställda som i ett steg att få rätt på South African Airways ekonomi. Detta har nu ledningen fått backa ifrån, åtminstone fram till slutet på januari då det först kan bli tal om nya närskärningar.

SAA är Sydafrikas största flygbolag och grundades år 1934. Flygbolaget har sin hubb på O.R Tambo International Airport utanför Johannesburg och därifrån flyger man till ett 40-tal destinationer med 49 flygplan från Airbus.

(Foto: Bahnfrend)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.