Flygskam sätter Sverige på kartan

Den digitala magasinstjänsten Readly har genomlyst hur internationella magasin rapporterat om Sverige och svenskar under hösten 2019. Extra framträdande är det svenska uttrycket flygskam, som slagit igenom som ett svenskt fenomen i globala medier. 

Genom sin databas med närmare 4 000 utländska magasin och tidningar undersöker Readly vilka som är de hetaste samtalsämnena om Sverige i världen under 2019. I perioden september till november tar flyget en stor plats genom, flygskam, eller flight shaming, som förekommit tydligt i de globala medierna.

Till exempel sätter Inc. Magazine flygskam högst upp på sin lista över de mest aktuella ”buzzorden” i sitt höstnummer och i början av november berättade Lonely Planet Traveler om hur man kan reducera sin tid i luften för att undvika att drabbas av “svenskarnas flygskam”.

Money Week skriver om hur den globala privatjetindustrin påverkas av svenskarnas flygskam som sprider sig bland kungahus och kändisar. AdWeek rapporterar om hur flygbolagen står inför utmaningar i sin marknadsföring i samband med ökad flygskam. Utöver dessa tidningar har även ICON, Business Traveler UK, Time Magazine Europe, enorm Magazin, med flera skrivit om flygskam under hösten.

Hemma i Sverige är det mycket som talar för att flygskam har påverkat svenskarnas flygvanor, främst på inrikesflygningar. Under 2019 har antalet inrikesresenärer minskat med 8,9 procent medan utrikesresenärerna minskat med 2,3 procent.

”Ordet flygskam har spridits rejält i internationella medier under hösten och det är intressant att se att ordet så genomgående behålls på svenska. Det signalerar att andra länder inte alls har liknande begrepp och säger även en del om svenskarnas position i miljöfrågan globalt”, säger Linnéa Aguero, kommunikationschef på Readly. 

Om den negativa passagerarutvecklingen beror på att svenska invånare vill minska sin klimatpåverkan borde utrikesresenärerna istället minskat i större utsträckning än inrikes. Detta för utrikesflygningarna står för en betydligt större andel av utsläppen än inrikesflyget. Den relativt knappa minskningen på drygt två procent av utrikesflyget visar å andra sidan att flyget behövs och används samtidigt som klimatet ska räddas, vilket också är fullt möjligt.

(Foto: Victoria Ström)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.