Efter IAG-köp: Air Europa lämnar Sky Team

Som en konsekvens av att IAG köper Air Europa kommer det spanska lågprisflygbolaget att lämna Sky Team-alliansen och eventuellt gå med i Oneworld där IAG-bolagen British Airways och Iberia är medlemmar.

Efter att IAG förvärvat det spanska lågprisflygbolaget Air Europa för en miljard euro står det nu klart att Air Europa kommer att lämna Sky Team-alliansen. Detta då IAGs tungviktare British Airways och Iberia tillhör konkurrerande Oneworld.

Det är dock oklart om Air Europa kommer att gå med i Oneworld eller om flygbolaget kommer att hållas utanför allianssamarbeten. Sedan tidigare är IAG-bolag som Aer Lingus och Vueling inte med i Oneworld.

IAGs beslut att köpa Air Europa kom dessutom kort efter att LATAM Airlines tillkännagivit att man planerar lämna Oneworld sedan Sky Team-medlemmen Delta Air Lines köpt 20 procent av flygbolaget. Det kan alltså bli ett skifte i flygbolagsallianserna på den sydamerikanska marknaden framöver där Oneworld kan ersätta LATAMs långlinjenät till Europa med Air Europas linjenät.

(Foto: Venkat Mangudi)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.