Croatia Airlines på väg mot privatisering

Kroatien planerar för att sälja 70 procent av Croatia Airlines och därmed påbörja en privatisering av flygbolaget som i nuläget enbart ägs av den kroatiska staten.

Efter en nyligen genomförd kapitalinjektion på 33,7 miljoner euro i Croatia Airlines planerar den kroatiska staten som äger 100 procent av flygbolaget att sälja 70 procent av Croatia Airlines till en privat investerare senast i juni 2020. De resterande 30 procenten kommer Kroatien fortsatt att ha kontroll över.

Kroatiens transportminister Oleg Butković säger till EX-YU Aviation att fokuset just nu ligger på att konsulter ska hitta en framtida köpare inom flygbranschen. Det är dock inte tvunget att den eller de nya ägarna till Croatia Airlines ska ha erfarenhet från flygbranschen.

Kroatien vill dock undvika en liknande situation som Adria Airways hamnade i med 4K Invest där statens intresse, då Slovenien, inte sattes i första rummet och flygbolaget hamnade i konkurs. Oleg Butković varnar dock för att om privatiseringen av Croatia Airlines inte blir av löper flygbolaget stor risk för att sättas i konkurs.

(Foto: Anna Zvereva)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.