KLM siktar på enhetligare flotta när Airbus får kalla handen

Inom ett fåtal år kommer KLM att ha fasat ut samtliga Airbus-flygplan för att skapa en mer enhetlig flotta. Valet framöver på långlinjeflygplan faller så ledes på Boeings 777 och Dreamliner.

I ett steg att skapa en enhetlig flygplansflotta med så få flygplanstyper som möjligt ska KLM fasa ut samtliga Airbus-flygplan som man har i sin flotta. Detta berör 13 stycken Airbus A330 som inom ett par år kommer att försvinna ur KLMs flygplansflotta.

Istället kommer KLM att satsa på Boeing-flygplan framöver. Redan idag har man 29 Boeing 777 och 15 Boeing 787 Dreamliner i sin långlinjeflotta och de kommer alltså bli fler när Airbus A330 fasas ut. I närtid ska också KLMs Boeing 747 fasas ut helt vilket lämnar kvar flygplanstyperna Boeing 777/787 (som kan flygas kombinerat), Boeing 737 samt Embraer 175/190 som flygs av KLM Cityhopper.

Även KLMs systerbolag Air France planerar för en allt enhetligare flotta framöver. Detta när det franska flygbolaget kommer att fasa ut Airbus A380, A330 och A340 för att ersätta de med antingen Airbus A350 eller Boeings 777. Även inom regionalflyget kommer Air France att påbörja en utfasning av ATR 72-600 och Embraer 145 till förmån för Bombardier CRJ och större Embraer-flygplan.

(Foto: Craig Wyzik)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.