Finland – grön flygplats före flygskatt

Den finska finansministern ser hellre att Finland marknadsför och gör Helsingfors flygplats till en grön flygplats och en del av en grön väg mellan väst och öst, istället för en flygskatt som nu är på tal i landet.

Ett medborgarinitiativ har gjort att den finska riksdagen ska behandla frågan om en flygskatt, men den finska finansministern Mika Lintilä ser hellre att Finland marknadsför Helsingfors som en grön hubb mellan väst och öst. Detta skriver HBL om.

Lintilä menar att en eventuell flygskatt knappt är märkbar för de som flyger mest och att människor även kommer att flyga i framtiden och då måste det ske på ett så rent sätt som möjligt. Därför vill finansministern att Helsingfors Vanda flygplats ska kunna erbjuda flygbolag att tanka med förnybart bränsle, som reducerar utsläppen med i nuläget cirka 50 procent.

Lintiläs planer gör det också möjligt för den finska biobränsleproducenten Neste att växa i sitt hemland och bolaget kommer kunna öka sin kapacitet flera gånger om år 2022 då man öppnar en ny biobränsle-fabrik i Singapore.

Även Finnair ställer sig positiva till finansministerns förslag som åtminstone på förhand ser ut att kunna vara en förebild för större länder då man, om det lyckas, visar att det är fullt möjligt att fortsätta flyga som idag, och mer därtill med betydligt lägre utsläpp.

(Foto: Tiia Monto)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.