Ny miljardaffär för Airbus som Boeing förlorade

När asiatiska Cebu Pacific tar steget upp till fler långlinjeflygplan väljer man Airbus och ännu en gång kammar den europeiska hem en miljardaffär medan konkurrenten Boeing fortsatt har det tufft.

Cebu Pacific, som är ett filippinskt lågprisflygbolag, hänger på den växande trenden i Asien och har nu lagt en order om nya flygplan hos Airbus till ett värde av 4,8 miljarder amerikanska dollar. Den nya ordern innebär att Cebu Pacific tar in fler widebodyflygplan då det är 16 Airbus A330neo-flygplan som beställts.

Lågprisflygbolaget har idag 74 flygplan, till mestadels Airbus A320-flygplan, men med en begränsad tillgång till slottar på Manillas internationella flygplats är det svårt att växa med narrowbody-flygplan, därför köper man nu flygplan med större kapacitet.

Enligt Reuters har även Boeings 787 Dreamliner varit med som en kandidat för Cebu Pacific vid köp av widebodyflygplan, men ännu en gång går alltså Airbus vinnande ur rivaliteten mellan de båda flygplanstillverkarna.

Boeing arbetar fortsatt med att få MAX-flygplanet i trafik, men Ryanair säger nu att det är stor risk för ytterligare förseningar och har skruvat ner sin prognos om hur många flygplan av typen man kan ha i trafik under sommaren år 2020 från 58 till 20 stycken.

(Foto: Maksym Kozlenko)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.