Nio EU-länder vädjar om gemensam flygskatt

Nio EU-länder, däribland Sverige, har i en skrivelse till EU-komissionen vädjat om att komissionen ska arbeta fram ett förslag om en gemensam europeisk flygskatt som ska jämna ut konkurrensen mellan flygbolag i Europa.

Medan vissa länder har en flygskatt, exempelvis Sverige, och andra inte är konkurrensen mellan EUs flygbolag orättvis, och i kombination med målet att minska världens koldioxidutsläpp, flyget står för cirka 2,5 procent, vill nu nio EU-länder att det europeiska samarbetet tar tag i frågan om en gemensam flygskatt.

Skrivelsen som skickats till EU-komissionen kommer på initiativ av Nederländerna och har även undertecknats av Sverige genom finansminster Magdalen Andersson, Danmark, Belgien, Tyskland, Luxemburg, Italien, Frankrike och Bulgarien.

De nio länderna önskar att EU ska ta debatten om en europeisk flygskatt till en ny nivå och utarbeta ett förslag om en skatt utifrån tre kriterier. Dels utifrån flygets konkurrenskraft, den geografiska positionen och utvecklingen av transporter i medlemsländerna samt existerande effektiva nationella system och policys.

(Foto: TJDarmstadt)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.