Vad hände med SAS Bombardier Dash 8 Q400?

Av somliga benämnd som Krash 8 istället för Dash 8 fick Bombardiers snabba turboproppflygplan en relativt kort karriär hos SAS efter tre allvarliga incidenter med flygplanets landningsställ. Men vad hände med de flygplan som lämnade SAS efter att man beslutat att sluta flyga med flygplanstypen i slutet av oktober år 2007? 

Under morgonen den 4 oktober satte SAS Sverige återigen sina Bombardier Dash 8 Q400 i trafik efter att tre flygplan av typen under tre dagar havererat efter problem med landställen. Från den 12 september, då den andra incidenten inträffade och fram tills den 4 oktober hade SAS gått igenom samtliga 25 Dash 8 Q400 enligt de myndighetskrav som tillkommit efter de båda incidenterna med SAS Dash 8. SAS nöjde sig dock inte enbart med att inspektera de delar som fallerat utan man bytte även ut de aktuella delarna mot nya på samtliga flygplan. Det hjälpte dock inte. Den 27 oktober inträffade ytterligare en incident med ett landställ som inte höll upp under landning och med det var även Dash 8-flygplanets tid i SAS flotta över efter drygt sju år. Men vad hände sedan med turbopropp-flygplanen som fick kasta in handduken för tidigt hos SAS? 

I september 2001 hade SAS tagit emot sin sista Dash 8 Q400 från Bombardier och man flög sammanlagt med 25 stycken av typen på regionala rutter inom Skandinavien och Europa. Det första flygplanet levererades i mars år 2000 och än idag är majoriteten av flygplanen i luften. Två av flygplanen, som lämnade SAS under år 2002, tjänstgör idag som vattenbombare hos Securite Civile i Frankrike och är tillsammans med 16 andra flygplan i luften även idag. Ett av flygplanen som fortsatt är aktivt är LN-RDI som den 27 oktober år 2007 landade på Kastrup efter att det högra landstället inte fällts ut. Idag har flygplanet återhämtat sig och flyger som fraktflygplan i Kenya hos Cargo Blue Bird Aviation.  

Av de resterande Dash 8 som SAS slutade att flyga den 28 oktober år 2007 och som fortsatt är i drift flyger tre för Air Iceland efter turer i Nya Papa Guinea och hos brittiska Flybe, två flyger för PAL Express, dotterbolag till Philippine Airlines, medan ytterligare fyra flyger frakt i Kenya. Ett av fraktflygplanen som idag återfinns i Kenya flög mellan år 2009 och 2011 hos svenska Nordflyg, redan då i fraktversion. Tre Dash 8 som SAS haft hos sig flyger idag för Wideröe som har tio flygplan av typen Q400.  

De övriga två olycksdrabbade flygplanen, förutom LN-RDI som fortsatt flyger, har däremot gjort sitt. LN-RDS var på väg till Palanga från Köpenhamn och omdirigerades till Vilnius flygplats den 12 september år 2007 där flygplanet efter problem med landstället landade och då kollapsade det högra stället. RDS flög sedan för US Bangla Airlines med bas i Bangladesh och kraschade år 2018 på Katmandus flygplats med följden att 51 personer omkom. 20 personer överlevde dock kraschen som inträffade vid landning delvis på grund av en utmattad kapten som genomförde den misslyckade landningen. Det andra flygplanet som hade problem med det högra huvudstället var LN-RDK som den 9 september tvingades att nödlanda på Aalborgs flygplats, och har sedan dess inte varit i trafik. 

Fem före detta SAS Dash 8 står idag i förvar i väntan på nya uppdrag och tre av de flygplanen har flugit hos LAM Mocambique fram tills år 2017. LC Peru har också opererat två gamla SAS Dash 8 Q400 och en av dessa fick under 2018 problem sedan landstället inte fälldes ut vid landning. Av de en gång i tiden 28 Dash 8 Q400 som SAS flög har fem stycken definitivt flugit färdigt, men med 23 flygplan antingen kvar på marken i väntan på nya uppdrag eller aktiva i lufthavet finns det uppenbarligen även ett liv efter hösten år 2007 för SAS Bombardier Dash 8 Q400. 

För SAS del var det då, för tolv år sedan, definitivt slutfluget med propeller-flygplan i flottan för all framtid, något som varade till år 2013 då marknaden såg annorlunda ut och ATR 72 gjorde premiär hos SAS.  

(Foto: Pawel Kierzkowski)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.