Nytt verktyg kan minska Norwegians CO2-utsläppen med 140 000 ton per år

Med ny teknik och nya, moderna flygplan har Norwegian minskat utsläppen med 30 procent sedan 2008. Med nya verktyget SkyBreathe kan Norwegian minska utsläppen med ytterligare två procent. På ett år kan man minska koldioxidutsläppen med 140 000 ton, vilket motsvarar 25 procent av de totala utsläppen för inrikesflyget i Sverige.

Det nya verktyget och applikationen SkyBreathe som Norwegian använder sig av analyserar hela flygdriften vilket gör det möjligt att anpassa varje flygning optimalt med minskad bränsleförbrukning och lägre utsläpp som resultat. SkyBreathe gör det möjligt att minska utsläppen med ytterligare två procent genom att man kan se vilka flygningar som förbrukar mer bränsle än planerat och kan då vidta enkla åtgärder för att få ned bränsleförbrukningen. Appen använder så kallade Big Data algoritmer och har utvecklats via ett EU-finansierat Clean Sky projekt.

”Med SkyBreathe-appen får jag feedback efter varje flygning där jag direkt ser vad vi har gjort bra och hur vi eventuellt kan flyga ännu mer effektivt nästa gång. Det är smart för både oss och miljön”, säger Andreas Hansson, baskapten på Norwegians Arlandabas.

Norwegians piloter har testat verktyget i cirka sex månader och resultaten visar att det går att spara stora mängder bränsle per år. Bara genom att till exempel stänga av ena motorn vid taxning till gate, sparar man cirka 20 kilo bränsle per flygning. Andra exempel är så kallade smarta inflygningar och att använda bromsar istället för motorkraft vid inbromsning. På bara en månad kan Norwegian spara upp till 3 700 ton bränsle och minska koldioxidutsläppen med 11 600 ton per månad med det här verktyget. På ett år kan man därmed minska CO2-utsläppen med cirka 140 000 ton vilket motsvarar över 25 procent av de sammanlagda utsläppen för inrikesflyget i Sverige.

”Vi jobbar kontinuerligt med att hitta nya metoder och nya verktyg för att minska utsläppen och bränsleförbrukningen. Med SkyBreathe får vi stora mängder data per flygning som vi snabbt kan analysera och därefter vidta åtgärder för ännu effektivare flygningar. Det är win-win både för utsläppen och för bränslekostnaderna”, säger Stig Patey, Manager Fuel Saving på Norwegian.

(Foto: Norwegian)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.