KLM tillverkar verktyg av PET-flaskor

KLM Royal Dutch Airlines är det första flygbolaget i världen som använder återvunna PET-flaskor vid tillverkningen av verktyg som används vid reparation och underhåll av flygplan. I slutet av varje flygning samlas tomma flaskor in och omvandlas till filament, det material som används i 3D-skrivare.

På samma sätt som vanliga skrivare använder bläck, behöver 3D-skrivare filament för att kunna skriva ut. Tidigare köpte KLM detta material från externa leverantörer, men nu levereras de tomma PET-flaskorna till ett återvinningsföretag i utbyte mot högkvalitativa plastpellets, vilket är huvudmaterialet i filament. Varje år omhändertas flera ton plastflaskor från flygplatsen på Amsterdam Airport Schiphol som sedan återvinns till detta filament.

KLM Engineering & Maintenance har använt 3D-skrivare relativt länge för att påskynda flygplansflottans reparations- och underhållsprocesser. Exempelvis har speciella pluggar utvecklats för att säkerställa att fälghål inte täcks med färg när man målar hjulen på Boeing 737.

Skyddstejp används inte längre vid underhåll av turbinblad, det har istället ersatts av ett 3D-utskrivet skydd. Genom ett specialdesignat verktyg av en 3D-skrivare kan även handbagageutrymmen på Boeing 787 demonteras av endast en mekaniker istället för två.

E&M använder för närvarande cirka 1,5 kilo högkvalitativt filament varje dag. Eftersom KLM nu levererar PET-flaskor som råmaterial har kostnaden för filamentet sjunkit från 60 euro per kilo till 17 euro per kilo. Genom att arbeta med återvinningsföretaget Morssinkhof Rymoplast och filamenttillverkaren Reflow kan KLM både vara innovativa i sin användning av 3D-utskrifter och samtidigt göra processen cirkulär.

KLM strävar efter att minska avfallsvolymen med 50 procent till år 2030, jämfört med nivåerna år 2011. Detta uppnås genom att producera mindre avfall totalt sett samt att öka andelen återvinningsbart avfall. År 2018 minskade KLM sitt avfall med 9 procent och 28 procent av kvarstående avfall återvanns.

(Foto: Alf van Beem)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.