Sämsta siffrorna sedan år 2007 för Danmarks största inrikeslinje

Danmarks tredje största flygplats, Aalborg, går mot det sämsta året sedan år 2007 när det gäller inrikestrafiken, och det är tre orsaker till detta, men det är inte någon flygskam som fått grepp i Danmark menar flygplatsen.

SAS och Norwegian flyger mellan Aalborg och Köpenhamn som under förra året hade 850 000 passagerare vilket gör linjen till den största på den danska inrikestrafiken. Under 2019 har antalet passagerare dock minskat och i år förväntas det mindre än 800 000 passagerare på sträckan. Rekordåret 2010 flög det strax över en miljon resenärer på Aalborg-Köpenhamn.

Aalborgs flygplats menar att det är tre orsaker som ligger bakom den negativa utveckligen, och det är inte flygskam som är en av dem. Det är istället höjda biljettpriser på Aalborg-Köpenhamn, tecken på att fler unga och pensionärer väljer att ta billiga bussresor på sträckan och en minskad aktivitet från näringslivet som är orsaken till passagerartappet.

I augusti minskade antalet inrikespassagerare med 15,7 procent på Aalborgs flygplats men VD Søren Svendsen har tidigare sagt till check-in.dk att det är för tidigt att dra slutsatsen att flygskam har drabbat Danmark. När nu siffrorna för september och oktober finns så står det dock klart att passagerartappet fortsatt med minskningar på 11,2 respektive 8,4 procent.

(Foto: Simon Wedege Petersen)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.