Brott mot luftfartslagen blev böter – igen

Förra året stoppade en då 20-årig kvinna ett Turkish Airlines-flygplan från att lyfta från Göteborg Landvetter genom att inte sätta sig ned, för att förhindra en utvisning av en man. Nu har rättegången mot kvinnan tagits om och hon döms för brott mot luftfartslagen.

I juli år 2018 hindrade Elin Ersson en Turkish Airlines-flygning till Istanbul från Göteborg att lyfta sedan hon vägrat att sätta sig ned i sin stol ombord på flygplanet. Anledningen till detta var att hon ville stoppa en utvisning av en pojke som det visade sig inte fanns ombord, istället fanns det en man ombord som skulle utvisas.

Turkish Airlines-flygningen i fråga kunde lyfta från Göteborg Landvetter cirka 30 minuter försenad efter att Ersson lämnat flygplanet på befälhavarens order. Det blev alltså en något kostsammare flygning för Turkish Airlines än vad som var tänkt med en försening. För Kriminalvårdens del, som skulle utvisat en man som satt ombord på TK 1800, beräknas det ha tillkommit en extra kostnad på 240 000 kronor efter Erssons agerande.

Elin Ersson dömdes redan i februari för tilltaget för brott mot luftfartslagen och dagsböter på 3 000 kronor. Rättegången då, blev sedan ogiltigförklarad då en nämndeman innan rättegången kallat Elin Ersson för brottsling på sociala medier vilket gjorde att nämndemannen ansågs jävig.

Nu har rättegången fått göras om och i dag, onsdag, dömds Elin Ersson på nytt för brott mot luftfartslagen, men denna gång ett bötesbelopp på 4 200 kronor fördelat på 60 dagsböter á 70 kronor. Erssons advokat uppger att domen kommer att överklagas.

(Foto: Kalle Sanner)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.