Utrikesflyget lyfter Göteborg

Utrikestrafiken växer på Göteborg Landvetter och under de senaste dagarna har fyra nya utrikeslinjer invigts på flygplatsen med Ryanair som det starkast växande flygbolaget på flygplatsen.

Under september flög 521 000 utrikesresenärer till och från Landvetter, vilket är en ökning på tre procent jämfört med föregående år. Utrikestrafiken på Göteborg Landvetter Airport fortsätter alltså att växa och under de senaste dagarna har fyra nya europeiska direktlinjer haft premiär till Wien, Gdansk, Budapest och Katowice. Utöver dessa trafikstarter har ytterligare fyra nya direktlinjer utannonserats den senaste månaden.

Under söndagen den 27 oktober började flygbolaget Lauda Air flyga till Wien och Ryanair till Gdansk, tätt följt av Katowice den 29 oktober och Budapest idag den 30 oktober. Nyligen annonserade linjer är Turin och Grenoble med Norwegian inför vintersäsongen, Berlin med BRA och Hamburg med Eurowings, båda med start i slutet av mars 2020.

”Vi välkomnar satsningen som flygbolagen gör på regionen genom att öppna ytterligare utrikeslinjer från Landvetter. Det möjliggör för västsvenska privat- och affärsresenärer att på ett enkelt och smidigt sätt nå ut i Europa. De nya direktlinjerna möter även efterfrågan från europeiska resenärer som vill besöka vår växande region”, säger Anna Strömwall, flygplatsdirektör på Göteborg Landvetter Airport.

Speciellt den tyska marknaden är viktig för den västsvenska regionen och hela sex flygbolag trafikerar eller kommer att trafikera Göteborg, Czech Airlines och Eurowings till Hamburg, Lufthansa till Frankfurt och München, Lauda till Stuttgart, easyjet och BRA till Berlin.

Hamburg och Tyskland i sin helhet har ökat i attraktivitet de senaste åren. Antalet resenärer mellan Göteborg och Hamburg har fördubblats sedan 2016 och intresset fortsätter att öka. Tyskland är den största utländska marknaden för utresande passagerare varav mer än 30 procent är affärsresenärer.

Ryanair är snabbast växande på Landvetter och det irländska flygbolaget fortsätter att expandera. Ryanair står för tre av de fyra linjeöppningarna under veckan, Gdansk, Katowice och Budapest. Samtidigt omvandlas fem befintliga sommarlinjer till året runt-trafik, Barcelona, Dublin, Manchester, Prag och Milano. Lauda är ett helägt dotterbolag till Ryanair och inräknat deras två linjer trafikerar Ryanair Group nu 22 utrikeslinjer från Göteborg.

”Inräknat veckans premiärer har 17 nya linjer öppnat från Landvetter hittills i år. Att vi snart kan erbjuda ytterligare fyra nya destinationer är särskilt glädjande då efterfrågan på direktlinjer är fortsatt stark,” säger Anna Strömwall.

(Foto: Kalle Sanner)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.