IAG köper Air Europa

IAG har slutit ett avtal om att köpa Air Europa till ett värde av en miljard euro, vilket innebär att Air Europa blir IAGs tredje spanska flygbolag efter Iberia och Vueling.

IAG, International Airlines Group, växer sig allt större på den europeiska marknaden efter att man tillkännagivit att man avser att köpa det spanska flygbolaget Air Europa för en miljard euro. Detta är ytterligare ett steg mot den konsolidering som sker på den europeiska marknaden där analytiker tror att det kommer finns tre eller fyra stora flygbolagskoncerner i framtiden.

Som en följd av köpet kommer man att göra Madrids flygplats till en allvarlig konkurrent för storflygplatserna Amsterdam, Frankfurt, London Heathrow och Paris Charles De Gaulle. Detta då man redan idag har en stor närvaro på Madrids internationella flygplats genom Iberia och Vueling, men med Air Europa blir det en storhubb på allvar enligt ett pressmeddelande från IAG.

Med köpet av Air Europa vill IAG även återupprätta sin ledande position på flygningar till Sydamerika från Europa. Air Europa flyger idag till ett flertal destinationer i Syd- och Latinamerika från Spanien vilket skapar förutsättningar för detta.

Air Europa som nu blir ett IAG-bolag är ett av de ledande flygbolagen i Spanien och flyger med 66 flygplan till 69 destinationer i Spanien, Latinamerika, USA, Karibien och Nordafrika. Under 2018 redovisade Air Europa en vinst på 100 miljoner euro.

Förutom Iberia och Vueling blir Air Europa även systerbolag till Aer Lingus, British Airways och LEVEL som sedan tidigare ingår i IAG som grundades år 2011 av British Airways och Iberia.

(Foto: Venkat Mangudi)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.