Nio orsaker bakom MAX-krasch i Indonesien

Nio händelser och orsaker ligger bakom den Boeing 737 MAX-krasch som inträffade i oktober förra året, och hade en av dem inte inträffat hade olyckan aldrig hänt.

I oktober förra året kraschade en Boeing 737 MAX 8 från det indonesiska flygbolaget Lion Air kort efter start från Jakartas internationella flygplats. Det var startskottet på flygförbudet på Boeings MAX-flygplan som sedan infördes efter att en liknande krasch inträffade med samma flygplanstyp i Etiopien i mars i år.

Nu är utredningen kring Lion Air-kraschen släppt och den pekar på nio orsaker till kraschen. Det är fel hos Boeing, Lion Air och de aktuella piloterna som orsakat kraschen och hade någon av de nio orsakerna som man berättar om inte uppstått är det mycket troligt att kraschen aldrig hade inträffat.

Den 353 sidor långa rapporten om olyckan visar att flygplanet aldrig skulle varit luftvärdigt vid och haft tillstånd att flyga då det varit ett fatalt problem i cockpit. Problemet rapporterades aldrig på rätt sätt och därför lyfte flygplanet utan att problemet fixats.

Vidare så testades aldrig en sensor som arbetar med MCAS-systemet, som levererats från en verkstad i Florida, på rätt sätt och verkstaden i Florida har nu blivit av med sin licens gällande att underhålla sensorer av typen. På grund av den felaktiga sensorn tryckets flygplanet nedåt då MCAS-systemet trodde att anfallsvinkeln var högre än vad den var.

Det står även klart att styrmannen, som flög flygplanet vid kraschen, inte haft tillräcklig träning och inte kunnat viktiga checklistor utantill. Samtidigt briefade kaptenen inte styrmannen tillräckligt när han lämnade över flygande till den sistnämnda.

Dessutom fattades 31 sidor i det aktuella flygplanets underhållslogg.

(Foto: PK-REN)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.