Italien förlänger deadline för Alitalia igen

Den italienska staten förlänger, återigen, tiden för att få in ett bud på krisande Alitalia till den 21 november och nu är Lufthansa återigen med i diskussionerna om ett övertagande.

Den tidigare tidsfristen gick ut den 15 oktober utan att avtal mellan potentiella räddningsaktörer hade kommit fram för att rädda det italienska flygbolaget Alitalia. Den italienska staten har sedan 2017 lånat närmare 1,3 miljarder euro till Alitalia som är och har varit i en djup ekonomisk kris under lång tid. Sedan 2017 drivs flygbolaget av konkursförvaltare.

Tidigare i år har det statsägda järnvägsbolaget Ferrovie dello Stato, infrastrukturgruppen Atlantia och Delta Air Lines nämnts som de som ska rädda och överta Alitalia, men man har hittills inte lyckats komma överens om hur det ska gå till.

Med den gamla tidsfristen, 15 oktober, utgången har den italienska staten förlängt deadlinen för ett övertagande av Alitalia till den 21 november och detta ska ha fått Star Alliance-bolaget Lufthansa att intressera sig för det italienska flygbolaget. Enligt två personer nära affären ska Lufthansa vara öppna för ett kommersiellt partnerskap och kan även tänka sig att köpa en del av Alitalia.

Om Lufthansa blir aktuell som en räddningsaktör innebär det med stor sannolikhet att Delta Air Lines samtidigt lämnar affären. Det amerikanska flygbolaget har endast kunna erbjuda 100 miljoner euro till Alitalia vilket inte fallit i god jord hos den italienska staten, vilket är en av orsakerna till att ett avtal inte blivit klart. I början av oktober ändrade dock Delta sitt bud till 120 miljoner euro.

Skulle Lufthansa köpa delar av Alitalia talar dock mycket för att Alitalia lämnar Skyteam-alliansen där Delta Air Lines är medlem, och går med i Star Alliance. Det innebär dock extra kostnader på 80 miljoner euro, något som Alitalia knappast behöver för tillfället.

(Foto: Lasse B)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.